Bengtskär-kirja
 

  På svenska

  In English

Aloitussivu

Historia

    2006 Bengtskär 100 v

    Bengtskär-kirja

    Palkinnot

Palvelut & varaukset

    Sijainti

    Päiväristeilyt

       Saariston Loistoreitti

    Yöpyminen

    Ryhmille

    Kokouspaketit

    Omalla veneellä

    Ruokalista

    Hinnasto

Talvella

Luonto

Linkit

Usein kysyttyä

Kuvagalleriat

 

 

 

Napsauta kuvia niiden suurentamiseksi

kirja.jpg (16696 bytes)

Bengtskär-kirja

 

paula.jpg (68198 bytes) 

Paula Wilson

Johdanto

Bengtskärin majakalle ei Pohjoismaista löydy vertaa. Se on majakoista korkein ja sen historia on hyvin dramaattinen. Viime vuosisadan alussa majakan tehtävänä oli murtaa Suomen talviaikainen eristys Euroopasta. Johtuen sen strategisesta sijainnista Suomenlahden suulla se joutui sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa hyökkäysten kohteeksi. Mutta Bengtskär on paljon enemmän kuin majakka ja sotanäyttämö. Se oli 60 vuoden ajan majakanvartijoiden ja heidän perheidensä koti. Työntäyteisestä elämästä on paljon tarinoita, jotka avaavat ikkunan saaristolaisten elinehtoihin 1900-luvun alussa. Mennyt majakkaelämä on kappale kulttuurihistoriaa, joka herättää kaihoisia tunteita.

Tämän kirjan kirjoittaminen ja kokoaminen on ollut mieluinen ja kiitollinen tehtävä. Bengtskär on hyvin ainutlaatuinen paikka, jonka historiasta ei ole aikaisemmin kirjoitettu kirjaa. Työ on tuntunut myös vaativalta ja vastuulliselta. Onhan Bengtskär tärkeä osa kulttuuriperintöämme, kansallinen aarre jota täytyy esitellä arvonsa  mukaisesti.

Majakan ulkoisesta kauneudesta on helppo kertoa. Uljas majakkarakennus, sileäksi hioutuneet kalliot ja suurenmoinen näköala ovat  kauneudessaan häkellyttäviä. Se varsinainen, eli sisäinen kauneus on vaikeampi pukea sanoiksi. Sen aistii saaren ilmapiirissä ja erityisessä tunnelmassa, joka siellä vallitsee. Bengtskär ei jätä ketään kylmäksi. Mennyt aika tuntuu lähes käsin kosketeltavalta, kuin tuulahdus siitä omalaatuisesta elämästä, jota täällä elettiin, ja julmasta kuolemasta, jonka täällä moni kohtasi.

Olen työstänyt kirjaa jo monta vuotta. Vuosien varrella olen saanut vastaanottaa paljon kirjoituksia ja valokuvia majakasta. Lisäksi minulla on ollut ilo ja kunnia haastatella aikalaisia heidän kokemuksistaan. Lämmin kiitos kuuluu kaikille teille, jotka olette antaneet oman panoksenne. Ilman apuanne kirja olisi jäänyt niukaksi, se olisi voinut jäädä jopa tekemättä.

Kirja on osittain kirjoitettu ja koottu Bengtskärin majakalla, josta on tullut toinen kotini. Rakastan merta ja ulkosaaristoa, ihailen majakkaa rakennuksena ja kunnioitan niitä ihmisiä, jotka ovat täällä eläneet ja kamppailleet. Toivottavasti nämä tunteeni välittyvät kirjasta.

Tätä kirjoittaessani istun työhuoneessani majakalla. Kaakkoistuuli puhaltaa 24 metriä sekunnissa ja talonkorkuiset aallot vyöryvät eteläkallioiden yli.  Tuulen tuomat suolavesipisarat koristavat ikkunaruutua. Tällaisella ilmalla on mahdotonta rantautua saareen. Mutta meillä ei ole hätäpäivää, ruokaa ja juomaa on useiksi viikoiksi. Ja jos joku meistä loukkaantuisi tai sairastuisi vakavasti,  voimme saada apua helikopterilla. Ennen vanhaan tällaisesta ylellisyydestä ei voitu edes uneksia, puhelinkin saatiin tänne vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Myrskyn myllertäessä jatkan kirjoittamista. Karl August Tavaststjernan sanoin ”Tule kanssani, jos mieli tekee, tule aavalle ulapalle” haluan kutsua lukijan mukaani Hiittisten ulkosaariston, sen uloimpaan saareen ja majakkaan, jonka historia hakee vertaistaan. Tervetuloa!

 

Bengtskärissä 29. lokakuuta 2000

                                    Paula Wilson

Kustantamo Schildts

 

 

Bengtskär-kirja on myytävänä Bengtskärin majakalla, Rosalan Viikinkikeskuksessa sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa. Sen voi myös tilata suoraan meiltä, hinta 42,00 € + postikulut.

 

 

aloitussivu  |  historia  |  bengtskär 100 v  |  bengtskär-kirja  |  palkinnot

palvelut & varaukset  |  sijainti  |  päiväristeilyt  |  yöpyminen  |  ryhmille  |  kokouspaketit  |  omalla veneellä

hinnasto  |  ruokalista  |  luonto  |  kuvagalleriat  |  linkit  |  usein kysyttyä  |  uutis-arkisto

 

Copyright © Bengtskär Oy 2017