Örön linnake ja Bengtskär

Napsauta kuvia niiden suurentamiseksi

 

 

oro11.JPG (67150 bytes)

 

 

oro15.JPG (114919 bytes)

 

 

oro17.JPG (118540 bytes)

 

 

oro6.JPG (141449 bytes)

 

 

oro12.JPG (124147 bytes)

 

oro5.JPG (139165 bytes)

 

oro1.JPG (146323 bytes)

 

oro4.JPG (91584 bytes)

 

oro7.JPG (70943 bytes)

 

 

Historia

Kymmenen kilometriä Bengtskäristä luoteeseen sijaitsevalla Örön linnakkeella oli tärkeä osa Bengtskärin taistelussa. Linnakkeelta tulitettiin sekä venäläisten laivoja että Bengtskärissä olevia venäläisiä sotilaita. Öröstä ammuttiin taistelun aikana jopa 12 tuuman, eli 305 mm tykeillä. Bengtskärin taistelussa kaatuneet venäläiset sotilaat haudattiin ensin Öröseen, mutta sodan jälkeen ruumiit siirrettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta Täcktomin venäläiseen sankarihautaan Hankoniemellä.

Örön linnake sai alkunsa 1910-luvulla, kun Venäjä pääkaupunkinsa Pietarin suojaksi rakennutti Suomenlahden rannikolle linnoitusketjun. Kun venäläiset pakkolunastivat saaren Rosalan ja Bölen kyläläisiltä, heille ei maksettu mitään korvausta menetetyistä laidunmaista, mutta kun Suomi itsenäistymisen jälkeen jatkoi sotilastoimintaa saarella, valtio korvasi saaristolaisille maan arvon.

Örön linnakkeelle rakennettiin ensivaiheessa noin 10 km mukulakivitietä ja pienoisrautatie sekä paljon erilaisia rakennuksia. Linnoitteisiin rakennettiin yksi järeä 305 mm nelitykkinen patteri, raskas 152 mm ja 120 mm nelitykkiset patterit sekä kolmetykkinen 76 mm ilmatorjuntapatteri.

Linnoitustyössä ja varsinkin mukulakiviteiden ja rautateiden rakentamisessa venäläiset käyttivät työvoimana Aasiasta tuotuja sotavankeja. Linnoitustyön aikana menehtyneet vangit haudattiin saarelle. Sata vuotta aikaisemmin saarelle oli myös haudattu sotilaita, nimittäin Ruotsin Itämerilaivaston sotilaita, jotka kuolivat Suomen sodassa 1808-1809. Osa kuoli keripukkiin ja osa taisteluissa, muun muassa Lövön kahakassa. Örö toimi tuolloin Ruotsin laivastotukikohtana.

Jatkosodan alettua kesäkuussa 1941 Örön linnake osallistui Hangon rintaman taisteluihin. Hankoniemelle ammuttiin järeällä patterilla häirintätulta ja Bengtskärin taisteluun liittyen ammuttiin raskaalla patterilla tulitukea majakan puolustajille. Suomalaiset lisäjoukot Bengtskäriin lähtivät Örön linnakkeelta.

Sotien jälkeen Örön linnake toimi koulutuslinnakkeena aina vuoden 2005 loppuun asti. Vuoden 2006 alusta lähtien koulutustoiminta on päättynyt  ja linnakesaari on käytännössä tyhjennetty. Saarta käytetään kuitenkin vielä sota- ja ampumaharjoitusten yhteydessä.

Sana Örö merkitsee suomeksi Sora-saari, sillä sana ”ör” tarkoittaa soraa ja sana ”ö” saarta. Saari on nimensä mukaisesti hyvin hiekkainen ja sorainen, ja se onkin jatke Salpauselkä II-harjulle. Saaristolaiset käyttivät saaresta myös nimitystä Storlandet, eli suuri saari. Tämäkin nimi sopii hyvin tälle suurelle ja erikoiselle saarelle.

Matkat Öröseen

Kesää 2011 koskevia tiedusteluja ottaa vastaan Wilson Charter Oy:

Daniel Wilson puh 050-5636575

www.wilsoncharter.fi

 

index  |  historia  |  luonto  |  palvelut  |  sijainti  |  kesällä  |  talvella  |  hinnasto  |  kahvila pookineito

palkinnot  |  bengtskär-kirja  |  kuvagalleria  |  linkit  |  uutisia  |  bengtskär 100 vuotta

Copyright © Bengtskär Oy 2011