Bra att veta

Öppethållningstider

Fyren är öppen på sommaren från juni till augusti dagligen och i maj samt september enligt överenskommelse. Ön är öppen för dagsbesökare kl 10.00-18.30. Ifall ni anländer med egen båt ber vi er ringa 041 5069501 före ankomst.

Inträdesavgiften

Inträdesavgiften, som uppbärs av alla som besöker ön, används i sin helhet för fyrens underhåll. I turbåtarnas kryssningspriser ingår inträdesavgiften. År 2024 är inträdesavgiften 10,00 euro/vuxen och 5,00 euro/barn (4-14 år).

Kaffe- och matservering

Kaffe och kaffebröd serveras alla dagar, men mat tillreds endast till grupper på basen av förhandsbeställning. Det finns endast ett litet kök i fyren och också serveringsutrymmena är små. På lördagar och i juli kan vi tyvärr inte erbjuda lunch eller middag för dagsbesökare.

Betalningssätt

Som betalning kan användas kontanter samt bankkort och Visa Electron, Visa, Master och EuroCard.

Hundar och katter

Det är inte tillåtet att ha med sig hundar eller andra djur under fåglarnas häckningstid i april, maj och juni. Övriga tider bör djuren alltid hållas kopplade och hundar får inte tas med in i caféutrymmena.

Tältning och övernattning i båt vid stranden

Det är förbjudet att tälta på Bengtskär och också att övernatta i båt vid stranden. Allemansrätten gäller inte på Bengtskär eftersom ön är så liten och trädlös och i privat ägo. Ön hör till Böle bys samfällighet och byggnaderna ägs av stiftelsen för Åbo universitet (Turun Yliopistosäätiö).

Flygning med drönare

Att flyga med drönare eller andra miniatyrflyg är förbjudet utan tillstånd av personalen eftersom det finns en helikopterlandningsplats på Bengtskär. Dessutom rör det sig ofta mycket folk på skäret under dagtid.

Flygbild över Bengtskär.

Lämplighet för rörelsehindrade

Bengtskär är en klippö, som tyvärr inte är lätt att besöka för rörelsehindrade. Terrängen är mycket ojämn och vägen från vissa bryggor till fyren är smal och svårframkomlig. I fyren finns endast en spiraltrappa och också till utetoaletten går det en trappa.

Väderreservation

Hårt väder och/eller hög sjögång kan förhindra landstigning på Bengtskär. Detta händer i medeltal två dagar per månad under sommaren. Om väderprognosen lovar mycket hårt väder strävar vi till att informera om detta dagen före, men ibland kan det hårda vädret komma överraskande, så att vi inte hinner varna i förväg.

Bild av brytande vågor.
Bild av brytande vågor.

Klädsel och utrustning

Vi rekommenderar bekväma skor, som det går bra att röra sig med i ojämn terräng. Klipporna kan också vara hala. Vädret kan växla snabbt, så det är bra att ha med sig varma och vindtäta kläder. Dagar med starkt solsken kan det vara bra att ha med sig solkräm, och kanske en ficklampa för besök i bunkern.