Hur kommer man till fyren

Läge

Vid Finska vikens mynning, 30 kilometer sydväst om Hangö, höjer sig Nordens högsta fyrbyggnad 52 meter över havet. Fyren är belägen på det yttersta skäret i Skärgårdshavet, i den östra delen av Norra Östersjön. Den närmaste skärgårdsbyn Rosala ligger 18 kilometer norr om Bengtskär.

Den kortaste och mest skyddade rutten går genom Hitis natursköna skärgård. Med taxibåt tar båtfärden från Kasnäs till fyren cirka en timme. Adressen till hamnen i Kasnäs är Kasnäsvägen 1289, Kimitoön. Se läget på karta.

De båtar som startar från Hangö avgår från Östra hamnen, antingen från Drottningbryggan eller från St1-bryggan. Den närmaste adressen till Drottningbryggan är Hamngatan 4 (se läget på kartan), varifrån avståndet till bryggan är ca 200 meter. St1-bryggan ligger på motsatta stranden, se kartan.

Turbåtstrafiken från Kasnäs

Skärgårdens märkesrutt för dig under sommarmånaderna till två av de främsta sevärdheterna i skärgården, Bengtskärs fyr och Rosala Vikingacentrum.

I vikingacentret förflyttar du dig tusen år tillbaka i tiden, till den sägenomspunna vikingatiden. Förutom traditionella utställningar har centret en vikingaby med rekonstruerade byggnader, där du bland annat kan pröva en vikingakrigares utrustning och spela spel som var populära redan på vikingatiden. I den stämningsfulla hövdingahallens svaga sken får du njuta av en utsökt fisksoppa.

Från lyktrummet i toppen av tornet på Bengtskärs fyr öppnar sig en hänförande havsutsikt. Utställningarna i fyrens nedre våningar berättar om fyrvaktarnas liv, om striden på Bengtskär och om skärgårdens natur. I caféet kan du njuta av en kopp kaffe och ute på klipporna kan du sätta dig ner och solbada inför havets anlete. Eller varför inte ta ett riktigt bad i södra vikens klara vatten.

Under veckosluten i maj och september ordnas utfärder, som enbart går till Bengtskär. Du kan uppleva vårens ankomst till den yttersta skärgården och följa med hur Bengtskär blir ett fågelparadis, med flyttfåglar och med hundratals häckade ejdrar. På hösten kan man följa flyttfåglarnas färd till sydligare breddgrader. Oberoende av vädret värms du av skärgårdens gästfrihet och traditionella fisksoppa.

Bild av Hövdingahallen.
Bild av ett vikingahus.
Bild av glatt vikingabarn.

Turbåtstrafiken från Hangö

Kom till Bengtskär med M/S Summersea från Hangö för att uppleva fyrens mer än hundraåriga historia!

Ljuset i Nordens högsta fyrbyggnad tändes för första gången i december 1906, och det lyser ännu i denna dag. Under sjöresan får du avnjuta en lätt lunch ombord och framme vid fyren kan du till exempel klättra upp till lyktrummet, utforska en krigstida bunker och dricka en kopp eftermiddagskaffe i fyrens café.

M/S Summersea har plats för 155 passagerare, ett café och ett rymligt soldäck. Sommartid startar fartyget till Bengtskär från Drottningbryggan i Östra hamnen i Hangö.

Tidtabeller och priser för turbåtstrafiken

Vårlig ejderutfärd på fredagar, lördagar och söndagar 3-31.5.2024

 • Avgång från Kasnäs, Kimitoön, kl. 11.00. Utfärden tar ca 5,5 timmar.
 • Pris från 69,00 euro/vuxen, 41,00 euro/barn (3-12 år) och 5,00 euro/barn (0-2 år). I priset ingår inträdesavgift, guidebrochyr eller guidning och lunch på Bengtskär.
 • Boka här
 • Väderreservation

Skärgårdens Märkesrutt 1.6-31.8.2024

 • Avgångar från Kasnäs, Kimitoön, kl 10.30.
 • Kryssningen räcker 6,5-7 timmar.
 • Pris från 74,00 euro/vuxen, 37,00 euro/barn (4-14 år) och 7,00 euro/barn (0-3 år). I priset ingår inträdesavgifter, guidning och lunch i Rosala Vikingacentrum samt guidebrochyr eller guidning på Bengtskär
 • Boka här
 • Väderreservation

Skärgårdens Märkesrutt-kryssning från Rosala 1.6-31.8.2024

 • Avgångar från byhamnen i Rosala kl 12.50.
 • Kryssningen räcker 3,5-4,25 timmar.
 • Pris från 53,00 euro/vuxen, 26,50 euro/barn (4-14 år) och 7,00 euro/barn (0-3 år). I priset ingår inträdesavgift samt guidebrochyr eller guidning på Bengtskär
 • Boka här
 • Väderreservation

Summersea 8.6-18.8.2024

 • Avgång från Drottningbryggan, Östra hamnen i Hangö, kl. 11.00 (inte på må-fre 8-23.6 eller sö-to 11-15.8).
 • Kryssningen räcker ca 5,5 timmar.
 • Pris från 70,00 euro/vuxen och 34,00 euro/barn (4-14 år). I priset ingår lunch ombord samt inträdesavgift och guidebrochyr eller guidning på Bengtskär.
 • Bokningar: Marine Lines, e-post myynti@marinelines.fi
 • Minimiantal passagerare för att kryssningen skall förverkligas är 30 personer
 • Väderreservation

Höstutfärd på fredagar, lördagar och söndagar 1.9-30.9.2023

 • Avgång från Kasnäs, Kimitoön, kl. 11.00.
 • Utfärden räcker ca 5,5 timmar.
 • Pris från 69,00 euro/vuxen, 41,00 euro/barn (3-12 år) och 5,00 euro/barn (0-2 år). I priset ingår inträdesavgift, guidebrochyr eller guidning och lunch på Bengtskär.
 • Boka här
 • Väderreservation

Charter- och taxibåtar

Förutom med turbåtar kan man komma till Bengtskär med beställd transport. Då kan man fritt planera tidtabellen enligt egna önskemål och behov. Du hittar fyrens öppethållningstider här.

Följande båtar har Kimitoön som hemhamn:

Följande båtar har Hangö som hemhamn:

Priset på charter- och taxibåtstransporterna beror förutom på båten på personantalet, tidtabellen och rutten. Tag kontakt, vi ger gärna en offert till din grupp!

Bild av M/S Alva.
Bild av M/S Minandra.
Bild av M/S Ocean.
Bild av M/S Sissel.

Med egen båt

Vi ber alla som vill besöka Bengtskär med egen båt att först ringa och för att diskutera ifall vi kan erbjuda bryggplats. Man skall ringa till Per Wilson, tel. +358 50 307 4227. Han kan berätta när och var det är bäst att landsstiga. Fyren är öppen för besökare dagligen från kl. 10.00 till 18.30.

Det finns ingen gästhamn på Bengtskär. Bryggorna är i första hand reserverade för turbåts- och taxibåtstrafik samt för servicetrafik. Vid lugnt väder kan privata båtar med tillstånd förtöja vid klipporna kl. 10.00-18.30. Det är inte tillåtet att stanna över natten och på norra sidan av ön är ankring förbjuden på grund av att där finns så mycket kablar.

Både ön och byggnaderna är privata, och på grund av att ön är mycket liten och trädlös, gäller där ingen allemansrätt. I mån av möjlighet försöker personalen komma emot båtarna och berätta om servicen på ön. Inträdesavgiften, som uppbärs vid stranden, är 10,00 euro/vuxen och 5,00 euro/barn (4-14 år) och den går i sin helhet till fyrens underhåll. Det är inte möjligt att erbjuda guidning till varje båtlag, men man kan delta i de guidningar som organiseras några gånger per dag.

Med helikopter

Det finns en officiell landningsplats på ön, men man måste alltid på förhand komma överens om landning med chefen för landningsplatsen Per Wilson, tel. +358 50 307 4227. Endast en helikopter i gången kan landa och personalen måste be besökarna på ön att flytta sig bort från landningsplatsen.

Charterflyg från Helsingfors

Helsinki Citycopter erbjuder helikoptertransporter och dagsutfärder till fyren med en modern Airbus H125-helikopter direkt från Helsingfors, eller på beställning från andra orter i Finland. Flygtiden från Helsingfors till fyren är 45 minuter. Besökets tidtabell anpassas enligt dina behov. Med helikopter kan du behändigt ta dig ut till fyren t.ex. från flygfält, olika helikopterlandningsplatser, eller din egen gård.

Läs mer: https://www.helsinkicitycopter.com